Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

FORUM ΑΘΗΝΩΝ - ΟΜΙΛΙΑ

                                                                                                                         1                                                                                  

                                                                     ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ FORUM ΑΘΗΝΩΝ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ  ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ                                                 ΗΜΕΡΙΔΑ
   ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ
            «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»                              ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
        Εισηγητής: Κ.Γεροντής                             
Πρόεδρος «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ»  
«Αναγκαίες πολιτικές μεταρρυθμίσεις
   για την  εφαρμογή των προτεινομένων
                       προτάσεων»
                                                                                   ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 4/7/2011

 Κυρίες και κύριοι

  Θα θεωρηθώ ότι κομίζω «γλαύκα εις Αθήνας» εάν αναφερθώ για την τραγική Οικονομικό – Πολιτική πραγματικότητα που βρίσκεται η χώρα μας.
  Δεν νομίζω όμως ότι θα ήτο υπερβολή εάν αναρωτιόμουν:
« Η Ελληνική Κρίση είναι ένας ονειρικός εφιάλτης ή μια εφιαλτική πραγματικότητα;»
  Ήδη έχει δεσμευθεί με μια νέα σύμβαση, δυσβάσταχτη για τον Ελληνικό λαό, η οποία κατά τους ειδικούς θα οδηγήσει την Ελλάδα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.
  Οι ιστορικές συνθήκες τις οποίες Ζει ο τόπος μας και θα συνεχίσει επί μακρόν χρόνο να βιώνει ακόμη, είναι περισσότερο από τραγικές.
  Χάθηκε πλέον το χιούμορ Χάθηκε και η Ελπίδα.
  Η σημερινή ημερίδα προσπαθεί με τις ιδέες που προτείνει να δημιουργήσει πιθανότητα εξόδου της χώρας μας απ’ αυτή την τραγική κατάσταση. Οι προλλαλήσαντες ειδικοί Καθηγητές, Οικονομολόγοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, περιέγραψαν διεξοδικά και μ’ επιστημονική συνέπεια και σαφήνεια, ιδέες απόψεις και προτάσεις προοπτικής εξόδου από την παρούσα κρίση. Μερικές εξ αυτών καινοτόμες άλλες δε κλασικές ουσιαστικής όμως διορθωτικής αλλά και διαρθρωτικής εμβέλειας.
  Η «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» κυρίες και κύριοι τις υιοθέτησε μετά από προσεκτική μελέτη και συζήτηση, ακολουθώντας και τις                                                                                                                                                                                                           καταστατικές της επιταγές  απεφασίσθει όπως τις παρουσιάσει δημόσια.                                                                                                                                                                                 
  Ήδη η Τεχνοκρατική διάσταση της Ελληνικής Κρίσης καθώς και η οδός επίλυσής της, διετυπώθη από ένα έκαστο των οικονομολόγων καθηγητών, αλλά και από την εμπεριστατωμένη ανάλυση του Καθηγητή της Νομικής κ. Κ. Χρυσόγονου, ως προς τις διευθετήσεις των Νομικών Ισορροπιών των προτάσεων.
                                                                                                        2
                                                                                                      
  Προκειμένου όμως η προαναφερθείσα εισήγηση – πρόταση κατά την σημερινή ημερίδα να γίνει αποδεκτή είναι απαραίτητο ώστε κατά την εφαρμογήν του συνόλου ή μέρους αυτής ν’ αναπτυχθούν οι κατά την κρίση μας αναγκαίες πολιτικές παράμετροι οι οποίες θα συμβάλουν εις την επιτυχή έκβαση του προτεινομένου προγράμματος.
    Εξ όλων όσων διατυπώθηκαν κατά την σημερινή ημερίδα, η αναγκαιότητα να προχωρήσει η χώρα μας σε φάση ανάπτυξης της οικονομίας της είναι πλέον όρος χωρίς επιστροφή. Η ενίσχυση από τις τράπεζες της δημιουργίας νέων παραγωγικών και καινοτόμων επιχειρήσεων θα πρέπει να βρίσκεται στην προμετωπίδα  της όλης προσπάθειας.Προώθηση και ενίσχυση καινοτόμων προγραμμάτων αλλά και επιχειρήσεων από τα διάφορα ενεργητικά κεφάλαια της Ε.Ε (ESPA κ.α).
  Συσπείρωση των αγροτικών καλλιεργειών σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες κάθετης παραγωγής και ανάπτυξης, με σύγχρονη αναδιαμόρφωση των συνεταιριστικών συνδικαλιστικών οργάνων.
  Η ενίσχυση των τοπικών κέντρων βιομηχανικής ανάπτυξης, τα οποία βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία, προκειμένου να ενισχυθούν οι παραγωγικές μας διεργασίες, ώστε αυξανόμενες οι εξαγωγές μας  θα μειωθεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών κατά συνέπεια θα περιορισθεί και η ανεργία.
   Η δημιουργική και ουσιαστική ανάπτυξη του υπέργειου πλούτου της χώρας μας, κυρίως του ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, αλλά και η σύγχρονη εκμετάλλευση των παραγωγικών πηγών ενέργειας και του ορυκτού πλούτου πρέπει να είναι αμέσου προτεραιότητας ενέργειες.
  Ολ’ αυτά είναι γνωστόν βέβαια εις όλους εσάς ότι αποτελούν στοιχεία τα οποία θα δώσουν την ώθηση που χρειάζεται το κράτος για να βγει από το τούνελ στο οποίο βρίσκεται.                                                                                                        
 Πιστεύουμε κυρίες και κύριοι ότι  όλα όσα ειπώθηκαν κατά την Α΄ενότητα θα πιστώσουν χρόνο στην Ελληνική πολιτεία ώστε να μπορέσει ν’ αναπτύξει σε σταθερή βάση όλες εκείνες τις δομές που χρειάζεται μια κρατική οντότητα για να ώθηση την χώρα με ισχυρή πολιτική βούληση σε στάδιο ανάπτυξης.   
  Πολιτική όμως βούληση διαρκής και αποτελεσματική εμφορούμενη από ρεαλισμό και αποφασιστικότητα ως προς την εκτέλεση των ανειλημμένων αποφάσεων, καθώς και  επιλογή ικανών συνεργατών από τους ηγέτες – μόνιμη αδυναμία των ηγετών μας – αποτελούν  σοβαρές προϋποθέσεις επιτυχίας πολιτικού έργου.
                                                                                                        3
 
   Ως εκ τούτου στοιχείο πρώτο και ουσιαστικό ξεχωρίζει το γεγονός ότι αυτές οι προτάσεις που αναπτύχθηκαν στοχεύουν ώστε τ’ οποιοδήποτε κόστος της όλης διεξόδου εκ της Κρίσης να διαχυθεί ισότιμα αλλά κυρίως αναλογικά ισοδύναμα προς τον Ελληνικό Λαό.
  Δεύτερο στοιχείο αλλά και καθοριστικής αναφοράς ότι με την εγγύηση των Ελλήνων Πολιτών (Breindy), πρόταση του καθ. Βαρσακέλη, θ’ αφαιρεθούν από τους διεθνείς δανειστές μας εις το ακέραιον οι δανειακές υποχρεώσεις μ’ ευλογοφανείς κανόνες της διεθνούς αγοράς. Εκτός από τα χρέη της Ελλάδας αντικαθιστάμενα με καθαρά εγγυημένα ομόλογα πολυετούς διάρκειας, παράλληλα θ’ αφαιρεθούν και οι αιτιάσεις ώστε η παγκόσμια κοινότητα κυρίως άδικα να συνεχίζει χειροδικούσα   φραστικά επιμακρόν εναντίον της Ελλάδας και των Ελλήνων πολιτών. Τούτο δε διότι οι φίλοι μας που μας δάνειζαν επί τόσα χρόνια, γνωρίζουν ότι τα 2/3 του χρέους μας είναι τοκοχρεολύσια που πολύ φιλικά μας φόρτωναν και συνεχίζουν να μας φορτώνουν με αξιοπρόσεκτη γι’ αυτούς  αποζημίωση.
 Η Ελλάδα ουδέποτε εις το παρελθόν αρνήθηκε την πλήρη αποπληρωμή των χρεών της, ενώ άλλες αρνούνται μέχρι και σήμερα να εξοφλήσουν τις  ωφειλές τους προς την χώρα μας.                                                                                                    
  Πιστεύουμε δε ότι άδικα μας θεωρούν αποκλειστικά υπαίτιους της παγκόσμιας Δημοσιονομικής Εκτροπής, όταν είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα από το 2008                                                                                              ευρίσκεται σε πρωτογενή  κρίση μεταφερόμενη σε ασθενέστερες χώρες και κυρίως στην ζώνη του Ε.
  Τρίτο σημείο οικονομικό – τεχνικής  αναφοράς είναι το γεγονός ότι με την κενοτόμο ιδέα, του καθηγητή κ. Πολυμμένη, εξασφαλίζει την  φορολογική συνέπεια και τάξη των πολιτών, αλλά και του κράτους. Έτσι εξασφαλίζεται για μεν τους πολίτες με την φορολογική πειθαρχία η ήρεμη κατ’ έτος επαγγελματική τους δραστηριότητα, απηλλαγμένη του φορολογικού διωγμού και της συχνής φορολογικής αβεβαιότητας. Το δε κράτος θα βάλει επιτέλους τάξη και ηθική  κυρίως ηθική εις τα του οίκου του.
  Η πρόταση του καθ. Πολυμένη εστιάζεται εις την καταπολέμηση της παραοικονομίας και παραεμπορίου υπέρ της υγειούς επιχειρηματικότητας. Αναγνωρίζοντας προς τούτοις την κατάρρευση πλέον του κρατικού μηχανισμού, καθώς και την αδυναμία του να λειτουργήσει αποτελεσματικά, τόσον ο φοροελεκτικός αλλά  και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός αυτού,

                                                                                                        4

εξωθεί σε ασυνέπεια τους πολίτες και σε υστέρηση εσόδων του κράτους, με συνέπεια τα ελλείμματα.
  Ένα πρόσθετο και ουσιωδέστατο στοιχείο πολιτικής αλλά και Δημοσιονομικής εκτίμησης αλλά και επιστημονικής έρευνας είναι η εισήγηση του καθ. κ. Δημ. Μάρδα περί περιορισμού των αλόγιστων Δαπανών γενικότερα του κράτους, εστιάζοντας τις έρευνες του στην μεγάλη πληγή Διαχείρισης του Ελληνικού Δημοσίου.
   Ο καθ. κ. Παπαχρήστος ανέλυσε διεξοδικά τη δομή του χρέους μας μελετώντας και παρουσιάζοντας προτάσεις για την διευθέτηση αυτού, κυρίως με φιλικούς μας δανειστές (Κράτοι) και κατάλληλο χρόνο διαπραγμάτευσης του.                                                                                                     
 Το όλο προτεινόμενο πρόγραμμα κυρίες και κύριοι εκ πρώτης όψεως ίσως φαίνεται αρκετά ρηξικέλευθο και σε μερικά σημεία                                                                                                      Ριζοσπαστικό.  Επιβάλει δε την αναγκαιότητα ΕΠΑΝΑΘΕΣΜΙΣΗΣ Λαού και Κράτους.
  Προκειμένου δε να προσδιορισθεί ο όρος
ΕΠΑΝΑΘΕΣΜΙΣΗ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ
Αποτελεί τούτο, κυρίες και κύριοι δημιουργία αναγκαίου κύκλου, αναπροσαρμογής του συνόλου της Ελλαδικής Κοινωνίας.
  Το μεν κράτος, δεν κατάφερε ως θεσμός τουλάχιστον Μεταπολιτευτικά, με σοβαρότητα και αξιοσύνη να καθοδηγήσει, προστατεύσει και οριοθετήσει, σ’ ένα αξιοπρόσεκτο κοινωνικά σύνολο, τους πολίτες του.
  Εμείς δε οι πολίτες, δεν αντιμετωπίσαμε το κράτος, με τον πρέποντα σεβασμό και συνέπεια προκειμένου να το ενισχύσουμε εις το έργο του.
  Είναι λοιπόν αξεπέραστα επιβεβλημένο να ισχύσει πλέον, κύκλος, εκ βάθρων επαναλειτουργίας της Ελληνικής Πολιτείας.
  Μετά την διατύπωση αυτών των σκέψεων κυρίες και κύριοι διαφαίνεται πως θεωρούμε ότι το πρόβλημα της χώρας μας είναι       
                               ΚΥΡΙΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ                                                                                                       
  Κατά την νέα πολιτική περίοδο που ξεκίνησε να υπάρχει τις μέρες αυτές, εγκαταλείπεται οριστικά εις την ιστορία το Μεταπολιτευτικό βίωμα της χώρας μας. Η χρονική αυτή περίοδος, δημιούργησε εις την Ελλαδική Κοινωνία τόσες και τέτοιες πολιτισμικές αλλά και πολιτικές υστερήσεις και ανακολουθίες οι οποίες είναι δυσχερές ν’ αποκατασταθούν.                                                                                                     
  Προς τούτοις πιστεύουμε οι Συντελεστές της «Παρέμβασης» ότι η παρούσα, εις το σύνολό της πολιτική εξουσία, ως είναι  διαμορφωμένη και διατυπωμένη εις την κοινωνική συνείδηση
                                                                                                        5

σήμερα, είναι ανέφικτο εφ’ όσον υιοθετήσει αυτό το πρόγραμμα να το φέρει πολιτικά εις πέρας.
  Τούτο δε διότι: Το υπάρχον πολιτικό σύστημα είναι εμφανές πλέον ότι ευρίσκεται σε δυσαρμονία με το κυρίως πολιτικό στοιχείο της χώρας μας, τον Ελληνικό Λαό.                                                                                              
  Φωνές δυσπιστίας και άρνηση αποδοχής του πολιτικού προσωπικού, δίκαια ή άδικα, ευρίσκονται πλέον σε καθημερινή επικαιρότητα.
  Μεθοδεύσεις εκτροπής από τον φιλειρηνικό ακόμη τουλάχιστον βίο της χώρας μας είναι πυκνές, έστω και από μικρές ομάδες πολιτών, περίεργα όμως ουσιαστικά προβεβλημένες από τα ΜΜΕ.
  Η κρατική μηχανή συνεχίζει να λειτουργεί ελλειπώς όπως λειτουργούσε, παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
  Και πάνω απ’ όλα και καίρια ο συνδικαλισμός παρεξηγήσας μεταπολιτευτικά τον θεσμικό του ρόλο, πρωτοστατεί αρνητικά κατά του δημοσίου συμφέροντος, σε καθημερινή βάση, ουσιαστικά παρεμποδίζοντας την ελευθερία των πολιτών, για την οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας.
    Η δε καταστροφή των πόλεων και του τουρισμού από έκνομες ενέργειες ταραξιών της δημόσιας ζωής εμφανιζόμενη μέσα από φιλειρηνικές εκδηλώσεις είναι ότι χειρότερο έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια παρεμποδίζοντας την ανέλιξη της χώρας.
  Είναι τελείως απαραίτητο  αλλά και αδήριτα αναγκαίο το πολιτικό προσωπικό να προχωρήσει στην πολιτική υπέρβαση ιδεολογιών,                                                                                                          
θέσεων, απόψεων ασφαλώς με γνώμονα την βελτίωση των συνθηκών πολιτικής Ζωής για την διακυβέρνηση της χώρας.
  Κατόπιν όλων αυτών κυρίες και κύριοι εφ’ όσον η πολιτική ηγεσία θελήσει ν’ αποδεχθεί τις συνολικά προτεινόμενες προτάσεις κατά  την προηγηθείσα ανάπτυξη των τεχνοκρατών της οικονομίας,                                                                                       θεωρούμε ότι θα ήταν απαραίτητο να συσταθεί Κυβέρνηση Οικουμενική ή Εθνικής Ενότητας, συγκροτούμενη από προσωπικότητες δημοσίου κύρους και αποδοχής για να προτείνει εις το υπάρχον κοινοβούλιο υπερψήφιση Εθνικού προγράμματος αναστύλωσης της χώρας τουλάχιστον ψηφιζόμενο από τα 2/3 της κοινοβουλευτικής του Δύναμης.
  Το αντιπροσωπευτικό σύστημα Δημοκρατίας, επιβάλλεται πλέον να σταθεί στο βάθρο της ιστορίας υπεράνω οποιονδήποτε άλλων αξιολογήσεων, συναινόντας στην σύμπλευση της πολιτικής ζωής, σε από κοινού εκπονούμενα Κυβερνητικά προγράμματα.                                                                        

                                                                                                        6

 Αυτή η εξέλιξη θα εξασφάλιζε  την αποδοχή του Ελληνικού λαού, διαβλέποντας σοβαρή πλέον αντιμετώπιση των πολιτικών του πραγμάτων.
 Δεύτερο, περιορισμό, εις τα νόμιμα περιθώρια των συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων για την εύρυθμο λειτουργία και ανάπτυξη της δημόσιας Ζωής.   
  Τρίτο σεβασμό της Διεθνούς Κοινής Γνώμης προς την Ελλάδα.
  Τέταρτο Ανάσχεση της Κερδοσκοπίας των αγορών παγκοσμίως εις βάρος της Ελλάδας.
  Πέμπτο  προστασία και διασφάλιση της Περιουσίας του Ελληνικού Κράτους από αλόγιστη και εκβιαστικά περιστασιακή απεμπόληση της.
  Έκτο Άμεση εκκίνηση ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας με συνέπεια την βελτίωση της Ζωής των Ελλήνων Πολιτών.
  Έβδομο έναρξη διορθωτικών Συνταγματικών διαδικασιών αναδιάταξης και ΕΠΑΝΑΘΕΣΜΙΣΗΣ του Ελληνικού κράτους, διαμορφώνοντας συνθήκες δημιουργίας Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης.                                                                                                                                                                                     
  Προτείνουμε οποιονδήποτε έχει την δυνατότητα, να υποστηρίξει την υπερψήφιση τόσο των σημερινών προτάσεων όσο και οποιουδήποτε άλλου προγράμματος, ενισχυτικού της ανάπτυξης της οικονομίας, προκειμένου να υπερψηφιστή από τα 2/3 της παρούσης βουλής, εφόσον εθνική κυβέρνηση θα θελήσει να  τα υιοθετήσει.                                                                                                                                                                                                        
  Η κατ’ αυτόν τον τρόπο καθοριζόμενη ως Εθνική Κυβέρνηση επιβάλλεται αφού εξασφαλίσει εις την βουλή την προταθείσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, διαχειριστή το πρόγραμμα αυτό επί μία τουλάχιστον διετία ή τριετία, με πανίσχυρα πλέον πολιτικά στοιχεία στην φαρέτρα της, ώστε να επιφέρει γρήγορα ανάπτυξη εις το κράτος και Δυναμική Επιχειρηματική δραστηριότητα κυρίως Ελλήνων Επιχειρηματιών.
  Με αυτή την τελευταία πρόταση μας κυρίες και κύριοι θεωρούμε ότι η εκ νέου δημιουργική ανάπτυξη Ελλήνων Επιχειρηματιών ενισχυμένων ορθολογικά από τις ελληνικές Τράπεζες καθώς πρότεινε και ο καθ. κ. Σιδηρόπουλος κατά την περί του Τραπεζικού Συστήματος πραγματεία του θα επανατοποθετήσει σε τροχιά ανάπτυξης την μεσαία αστική τάξη.
  Έτσι εξασφαλίζεται εκ νέου η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας, περιορίζεται η ανεργία, αυξάνονται τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και του κράτους.


                                                                                                        7

  Με όλ’ αυτά κρίνουμε ότι ο μεν Λαός μπαίνει σε μια νέα βελτιωμένη πολιτική αλλά και πολιτισμική κουλτούρα, το δε κράτος αναγκαστικά σοβαρεύει.
  Πιστεύουμε ότι με το σύνολο της προτάσεως θα επιβεβαιωθεί για άλλη μια φορά ο Αριστοτέλης ότι «Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα» καθώς και η ανάλογη του Πλάτωνα ότι «Η Δημοκρατία είναι το καλύτερο από τα γνωστά μέχρι σήμερα πολιτεύματα»



                                  Σας ευχαριστώ Πολύ
                                   Κωνσταντίνος Γεροντής
                                   Πρόεδρος «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»
                                                                 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ                                                         
            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου